Räcker dom till - eller?


















Köttbullarna, som jag stod hela dagen igår och smetade ihop, blev fantastiskt goda. Det blev att köra in rasket i frysen för att undvika snatterier. Bullarna ska vara till smygsmaken (kvällen före julafton) och själva julafton. Vartenda år i snart fyrtio år har vi gjort av med två kilo blandfärs och fått en jädrans massa köttbullar över. Jaja, dom har ju gått åt med tiden, men i år skulle maten släpas med till Stockholm. Och sedan ska det ju vara miljösmart också. Alltså åker man iväg till Carlströms och införskaffar ett kilo färs. Det är nog inga större fel på ICAs färs heller, men till jul kanske man vill ha gammal hederlig köttfärs, d.v.s. malen för fem minuter sedan. Färdigpackad färs är ju numera tydligen gasad inne i sin lilla låda. Visserligen är det väl inte Cyklon B utan någon trevligare gas, men ändå. Det är jul för tusan.
   Ja, sedan ska alla ingredienser stå framme och få rumstemperatur, annars går det åt helv...Sedan ska det rivas rödlök - fint dessutom. Till vardax kör jag med hackad lök, men det är ju jul bara en gång om året. Till ett kilo färs tar jag tre lökar och river för hand. Man kan inte köra i mixern, det går åt helv... Beskt blir det också. Man får alltså stå med rivjärnet under köksfläkten annars går det åt helv... Fin rödlök har en kraftig arom - tårarna sprutar. River man under fläkten går det bättre, trots att man ju kör på knogarna istället då och då. Det gör ont, men det blir ännu värre när man får löksaft i såren. Man håller sig vaken, som min farfar brukade säga när det gick åt helv...Det är också ena anledningen till att jag kör med rödlök. Det syns inte om det skulle droppa litet från knogarna :)
   Sedan är det enkelt. Man tillsätter ca 15 cl vatten - inte mjölk, då går det åt helv... Till det slaskar man i ströbröd av en finare sort som inte luktar gammal limpa redan i affären. En deciliter, kanske. Annars blir det för mycket och kommer att smaka åt helv...
   Det mesta är nu fixat: i med två knäckta ägg (ta bort skalen, annars går det åt, ja du vet...), i med ¾ mask koksalt och ett par krym svartpeppar. Jag tycker de förkortningarna är roligare, det ska var kulens att laga mat.
   Resten är enkelt. Man rör bara ihop smeten tills den får en rullvänlig konsistens. Och det är enkelt, men har man ett kilo färs eller mera så behöver man låna grannens betongblandare. Smeten ska vara relativt fast, d.v.s. lagom. Man får inte fuska och ha i mera vatten, då går det åt helv...
   I recepten kan det stå att färsen ska vila. Det är feltryck: det är farsan som behöver vila sig.  För sedan kommer det smetigaste, nämligen själva rullandet. Med plasthandskar går det något bättre, men det är lika tråkigt. Jag saknar barnbarnen mycket varje dag, men när det är dax för köttbullsrullning blir saknaden fruktansvärd och nästintill outhärdlig. Själva stekningen är ju en barnlek om bullarna är fasta och fina och man steker i en skvätt rapsolja och 2 mask riktigt smör (annars går det åt helv...).
   Jaja, sedan ska bullarna kylas snabbt och in i frysen väldigt snabbt, innan nallandet börjar balla ur. Folk är troliga på att nalla köttbullar, i alla fall mina :) Sedan återstår bara själva julfirandet och den stora frågan: kommer köttbullarna att räcka till? Jag blir säkert liggande sömnlös fram till julafton. Skulle nog gjort på att kilo till, va, va?
   Är det förresten någon som kommer att hitta en fingertopp av plast i någon av bullarna, så har det inte gått åt helv... Jag råkade bara använda för stora plasthandskar när jag rev rödlöken och saknad alltså nå toppen på ett handskfinger. Vi kör det som mandeln i gröten, typ.
   Simma lugnt i jul. Det finns - oftast - ingen anledning att hetsa upp sig. Då går det bara åt helv... MEN VAD GÖR MAN OM DOM TAR SLUT??? KÖTTBULLARNA!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0