"Vårt dagliga bröd..."

Dansk rugbrød. 1.450 gram för DKK 11,50 = SEK 15,30, dvs 10,55 SEK per kilo.
Snacka om nyckelhål: innehåller t ex 3 g socker och 1,5 g fett.
Det är en rysare att läsa tidningarna ibland. Härom dagen berättades det att finska Fazer-koncernen vill köpa svenska Lantmännens färskbrödtillverkning, dvs Skogaholm, AXA, Schulstad, Hatting och tom Korvbrödsbagar'n. Jaha, säger du kanske. So what?
Det som jag - som värsta scenario - kan se framför mig är att det blir samma prissättning som på Fazers mycket goda finska rågbröd, som regelmässigt kostar över 50 kronor kilot. Ett vansinnigt högt pris på matbröd, som faktiskt hör till vår basmat och livets nödtorft. Titta på exemplet ovan; det är från centrala Köpenhamn i augusti i år. Visserligen extrapris, men även utan detta är brödet i Danmark mycket billigare än i Sverige. De som har en Netto-butik i närheten kan ju kolla. Innan man lade ner den i Västerås, köpte vi ofta just Kohbergs bröd där.
Sedan var det ju detta med konkurrensen. I Sverige kommer det efter denna affär bara att finnas två rikstäckande fabrikat: Fazer och Pågens. Hur bra blir det? Kommer det att kännas mycket i plånboken? Pågens har dessutom lite väl mycket socker och fett i sina bröd, som annars är mycket goda. Men man får göra om recepten om man vill behålla nyckelhålsmärkningen på alla nyttiga bröd.
Till riktigt bröd hör inte vitt bröd. Det kan man på sin höjd ha i form av riktiga baguetter någon gång när det är fest. Men då ska det vara äkta vara och inte de där läskiga skämtbatongerna man säljer som bake-off eller förbakade i plastförpackning. Det är enkelt att baka själv. Kom bara ihåg att snåla på sockret (max ½ tsk), snåla på jästen, kosta på rejält med durumvete och släng gärna i några nävar vetekli. Så låter man det jäsa i kylen över natten - sakta alltså - och sedan bara baka av på morgonen. Lätt som en plätt!
Rågbröd - mjukt eller hårt - är mumma för magen. Den sköter sig perfekt och kan användas som klocka. Det får man som bonus, nämligen. Ingen skitsak det heller - egentligen.
Kommentarer
Postat av: Sonen
Man kan ju äta wienerbröd istället... :-)
Postat av: Bogis
Danskt rågbröd är slut på Råcksta-inn, så det serveras bara nybakta baguetter och wienerbröd nästa söndag!
Trackback